Selasa, 3 Januari 2012

Tazkirah SEDAP ~ Umur Kita... Kemana Kita Habiskan ?


Rata-rata manusia meninggal dunia antara usia 60 thn-70thn (majoriti), beruntung yg diberikan umur panjang dan dimanfaatkan sisa umurnya.

Baligh: Mula untuk seseorang di perhitungkan amal baik atau buruknya selama hidup di dunia?

Laki-laki Baligh = 15 tahun
Wanita Baligh = 12 tahun

Usia Yang tersisa untuk kita beribadah kepada-Nya kita pukul rata dengan rumus:
MATI-BALIGH= sisa USIA ?????..65-15= 50 tahun

Lalu 50 tahun ini digunakan untuk apa?
Mari kita perhatikan kemanakah usia kita dihabiskan:
Catatan: 50 tahun=
12 jam siang hari
12 jam malam hari
24 jam sehari semalam

Mari kita telaah bersama.

Waktu kita tidur = 8 jam/hari
Dalam 50 tahun waktu yang habis dipakai tidur 18250 hari x 8 jam= 146000 jam=16 tahun, 7 bulan?? (digenapkan jadi 17 tahun)

Logiknya : Alangkah sayangnya waktu 17 tahun habis di gunakan untuk tidur, padahal kita akan tertidur dari dunia untuk selamanya?

Catatan: Yang lebih bermasalah lagi bagi mereka yang malas, boleh jadi tidur 12 jam/hari = 25 tahun habis tertidur!!! 

Hati-hati dengan penyakit MALAS?

Waktu aktiviti kita di siang hari = 12 jam
Dalam 50 tahun waktu yang habis dipakai aktiviti: 18250 hari x12 jam=219000 jam= 25 tahun

Aktiviti disiang hari : Ada yang bekerja, atau bercinta, ada yang belajar atau mengajar, ada yang sekolah atau kuliah, ada yang makan sambil jalan-jalan dan sebagainya.

Waktu aktiviti santai atau rilex = 4 jam
Dalam 50 tahun waktu yang dipakai rileks 18250 hari x 4 jam= 73000 jam = 8 tahun

Realisasi rileksi: biasanya tengok tv sambil minum kopi, ada pula yang belajar mati-matian/ buat tesis, buat ujian, atau mungkin dihabiskan termenung di buai khayalan??

17 tahun + 25 tahun + 8 tahun = 50 tahun lebih kurang
Tidur?? Berhayal? Nganggur?

Lalu bila Ibadahnya?
Padahal manusia diciptakan-Nya tiada lain dan tiada bukan untuk semua dan segalanya hanyalah beribadah kepada-Nya, karena satu hal yang pasti kita akan kembali ke alam hakiki Illahi.

Maut datang menjemput tak pernah bersahut
Malaikat datang menuntut untuk mencabut
Manusia tak kuasa untuk berbicara
Tuhan Maha Kuasa atas syurgakah atau Nerakakah kita bakal ditempatkan?
Memang benar! kuliah itu ibadah, kalau niat kuliahnya untuk ibadah, tetapi kebanyakan niat kita kuliah kerana mau ijazah, bakal nanti bekerja agar mudah mencari nafkah?

Memang benar ! Bekerja cari nafkah itu ibadah, tapi bekerja yang bagaimana? Orang kita bekerja pagi petang siang malam, banting tulang banting orang, tujuan utamanya cari wang buat beli barang-barang biar dipandang orang-orang? jarang orang menolak untuk di puji dan di puja tatkala mereka berjaya ? Pernah kita membaca bismillah saat hendak berangkat kuliah?? tapi sayang hanya sekadar pernah?

Pernah kita berniat mulia saat hendak mencari nafkah, tapi semuanya terlupa ketika melihat gemerlapnya dunia.

Lalu bilakah ibadahnya?
Oh mungkin masa solat yang 5 waktu itu dianggap cukup ?!
Kerana kita pikir; solat begitu besar pahalanya, solat amalan yang dihisab paling pertama, solat jalan untuk membuka pintu syurga???Kenapa kita harus cukup kalau ibadah kita hanyalah solat kita !?

Berapa solat kita dalam 50 tahun ?

1 kali solat = 10 menit ?..5 kali solat = 1 jam. Ini anggaran yg panjang, sebenarnya solat kita mungkin 2 atau 3 minit saja, Ya...hanya kita yg tahu.. tetapi Allah maha tahu... Dalam waktu 50 tahun waktu yang terpakai solat=18250 hari x 1 jam =18250 jam= 2 tahun ini dengan sangka baik bahawa semua solat kita diterima oleh Allah swt.

Kesimpulan:

Waktu yang kita manfaatkan dalam 50 tahun di dunia cuma 2 tahun untuk solat????

2 tahun dari 50 tahun kesempatan kita?...
Itupun belum tentu solat kita bermakna berpahala dan di terima..

Dan sekiranya solat kita selama 2 tahun berpahala rasa-rasanya tidak sebanding dengan perbuatan dosa-dosa kita selama baki 48 tahun; dalam ucap kata kita yang selalu dusta, baik yang terasa maupun yang di sengaja, dalam ucap kata kita yang selalu cerca terhadap orang tua, dalam harta kaya kita yang selalu bakhil terhadap orang faqir, dalam setiap tingkah laku kita yang selalu bergelimang dosa.

Logik dari logiknya:
Bukan satu yang tidak mungkin kita umat di akhir zaman akan berhamburan di neraka untuk mendapatkan balasan kelalaian. Terlalu banyak waktu yang terbuang begitu saja selama manusia hidup di dunia dan semuanya itu akan menjadi bencana. Seandainya begini umur yang dilalui, apakah alasan kita untuk masuk syurga Allah???

Tiada kata terlambat walaupun waktu bergerak cepat, isilah dengan sesuatu yang bermanfaat...
Jangan di tunda-tunda lagi.... Ingatlah,.. Malaikat maut akan datang kepada siapa saja, dimana saja dan bila bila masa saja. Akhirat adalah tujuan kita yang terakhir !  Apakah kita sudah siap sedia menyambut malaikat maut bila bila saja dan dimana saja ?

Fikir fikirkanlah.. Wallahu a'lam...


Petikan dari Jom Berdakwah Di FB

Tiada ulasan:

Catat Ulasan