Rabu, 23 Julai 2014

Nombor Wang Kertas Malaysia ~ Suatu Penilaian

HidupMauSedap !! Aku bukanlah peminat Malaysia Fancy Number Wang Kertas tetapi ramai kawan-kawan Numis Malaysia  mengumpul mereka. Dalam Bahasa Melayu, yang mereka namakan sebagai "wang Kertas Siri ada nombor cantik" atau "Serial bernombor Mata Wang Khas".

Sesetengah pengumpul wang kertas adalah pakar dalam mengumpul wang kertas dengan nombor siri yang luar biasa atau mewah. Kebanyakan rakan-rakan saya memulakan koleksi wang kertas mewah mereka daripada nota yang mereka mendapati dalam edaran. Membeli nota seperti kadang-kadang ini boleh menjadi sangat mahal dan ia tidak mudah untuk menjual mereka masa depan.

Jika anda newbie dalam nota mewah mengumpul, pastikan anda mengkaji harga nota dengan baik. Keadaan wang kertas juga memainkan peranan untuk menentukan harga wang kertas. Beli hanya wang kertas Uncirculated memastikan Pulangan yang tinggi pelaburan pada masa akan datang. Berikut adalah beberapa senarai untuk pemula untuk memahami, jenis nombor mewah mereka perlu cari.


Nombor Solid / Mantap
AA8888888, AA7777777 atau AA1111111 adalah nombor yang kukuh, yang berlaku apabila semua nombor siri adalah sama. Ini adalah yang paling dicari kategori mewah dan kebanyakan masa adalah sangat jarang untuk mencari orang ingin menjual koleksi jumlah pepejal mereka. Berhampiran jumlah nombor solid adalah apabila satu nombor adalah berbeza dari nombor lain, misalnya, AA8888188.

Jumlah nombor solid yang mantap "8" mendapatkan permintaan yang tinggi kerana Cina di seluruh dunia mempertimbangkan 8 sebagai nombor bertuah. Jumlah solid "0" kebanyakan masa adalah untuk wang kertas spesimen.

Serial rendah
Biasanya, nombor siri di bawah 100 (AA0000100), adalah sedikit sukar untuk mendapatkan. Melainkan anda mempunyai sambungan dengan Bank Negara Malaysia. Bilangan terendah siri untuk awalan pertama (AA0000001) kebanyakan masa diberikan kepada Malaysia Sultan atau Agong sebagai hadiah.

Serial tinggi
Satu lagi siri mewah yang anda perlu cari adalah nombor siri tinggi contohnya AA10000000 atau AA9999900 dan 100 bilangan di atas.

Tangga
Satu lagi yang jarang berlaku dan dicari nombor satu tangga, nombor siri dengan menaik atau menurun digit, misalnya AA1234567 atau AA7654321. Sesetengah orang juga mengumpul sebahagian wang kertas tangga, sebagai contoh AA0234567, AA3123456 atau AA0765432.

Binary atau Perduaan
AA0000099 juga boleh mengkategorikan sebagai Binary, nota dengan dua digit yang unik. Nombor Perduaan Lain-lain contoh adalah AA9919199, AA5535535, AA4555544.

Trinary
bilangan trinary nota ialah apabila wang kertas yang mengandungi 3 digit yang unik, sebagai contoh AA3355544, AA1122331 atau AA0322023.

Radar
Bilangan Radar adalah apabila nombor siri adalah sama ke hadapan atau ke belakang, Sebagai contoh AA0322032, AA1232321 atau AA3351533.

Pengulang
Ini berlaku apabila satu urutan nombor berulang di awalan, contohnya AA1212121, AA6767676 atau AA5050505.

Radar Pengulang
A pengulang radar adalah kedua-dua radar dan pengulang, misalnya AA1008001, AA6007006 atau AA5050505.

Bookends
Nombor siri mempunyai urutan yang sama angka di kedua-dua hujung. Sebagai contoh AA2084520, "20" adalah dengan urutan digit yang terdapat di kedua-dua awal dan akhir nombor siri.

Hari Lahir
Anda juga boleh mencari seseorang hari jadi untuk memastikan ia dalam koleksi beberapa mewah anda. Sebagai contoh, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib lahir 23 julai 1953, anda boleh cuba mencari nota dengan awalan AA2371925. Ia akan menjadi mudah untuk mencari pembeli jika anda boleh mencari wang kertas beberapa hari lahir yang berkaitan dengan selebriti.

Moga ini menjadi panduan kepada newbiz numis macam saya... Adios Amigos !!

67 ulasan:

Aisyah Nabila berkata...

Saya byk mengumpul syiling error. Tak tahu sangat tentang keistimewaan nombor wang kertas. Info tentang wang kertas yang di cari-cari.! Tq

Nsdkcoins.blogspot.com

Ahmad Tarmizi berkata...

Saya ade wang kertas rm1 siri pertama E_35 248479 bahagian tengah hendak koyak sbb lipat dua,tapi masih still gagah..Dan wang kertas rm1 NA3238888 -0179394388

liey691 berkata...

Salam bos..sy ad wang kertas Rm100 yg bernombor siri AD9399999...kalau bos jmpa sapa yg berminat..contact 0195254594(liey)

epi berkata...

Ada harga ke kalau nom DN 2777773

epi berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Ic Hal berkata...

Salam..sya ada rm10 yg bersiri HD8888887

Megat Yusof berkata...

salam...sy ada rm5 sain aishah no siri jenis bookends AC4876148....call 01183736076

Kewchik Sai berkata...

salam saya ada rm1 no siri ACE3398888 ada harga ke???

Kewchik Sai berkata...

salam saya ada rm1 no siri ACE3398888 ada harga ke???

Zarul Helmy -Faz- berkata...

salam, kalau prefix saye nombor nya gini dia dlm kategori ape lak?? 454647484

Zarul Helmy -Faz- berkata...

harap dlm bagi jawapan d wassp sye 011-33293299

Zarul Helmy -Faz- berkata...

harap dlm bagi jawapan d wassp sye 011-33293299

Zarul Helmy -Faz- berkata...

salam, kalau prefix saye nombor nya gini dia dlm kategori ape lak?? 454647484

masniza shafie berkata...

salam,,saya ada duit rm10,,no.siri 1000000 berapa harga agak2 nya

nadi berkata...

Kalau no mcm ada nilai ka..AD2277777

Zaidiaziz Aziz berkata...

Salam sy ada no fa0000033 bolh hubungi sy 0183753048

baltan=) berkata...

Klau AEX 3333338 kategori ape

ain_putri89 berkata...

berapa nak jual syiling error tu

Unknown berkata...

saya ada note rm100 no siri AS 9999919
note rm50 no siri FB 6762676
note rm10 no siri AD 0115110

faidzan salman berkata...

saya ada note rm100 no siri AS 9999919
note rm50 no siri FB 6762676
note rm10 no siri AD 0115110

subbra maniam berkata...

cik boleh whats app gambar dengan harge.....kita boleh nego

subbra maniam berkata...

cik Masniza, ada lagi rm10 prefix 100000? - 0127777271

subbra maniam berkata...

cik Masniza, ada lagi rm10 prefix 100000? - 0127777271

subbra maniam berkata...

cik boleh whats app gambar dengan harge.....kita boleh nego

Narisa berkata...

Saya Ada rm50 no Siri Fc 0800080..... Rm10 no Siri AV 8887788 Fon:0109030026

orkidberduri berkata...

Saya ada rm50 yg error trlebih kertas size besar dari biasa .tulen dn asli
Value rm600 2012
Skrg 2015 rm ???
Berminat hubungi Nora 0102759192
Tq

orkidberduri berkata...

Saya ada rm50 yg error trlebih kertas size besar dari biasa .tulen dn asli
Value rm600 2012
Skrg 2015 rm ???
Berminat hubungi Nora 0102759192
Tq

eilduka berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Vivianmah Chooiyee berkata...

Assalammualaikum saya ada no siri 0000001.. Sesiapa berminat sila message saya 012-4672412

epi berkata...

RM 1 Nom siri 6688777 siapa berminat boleh wassap saya 0122033531

epi berkata...

RM 1 Nom siri 6688777 siapa berminat boleh wassap saya 0122033531

Ibnul Hurry berkata...

Saya ada uang fancy number, prefiks kembar dan prefiks bisa di baca.

Prefiks kembar
- MMM 475401/ Rp 10.000 (sold out)
- KKK 428617/ Rp 2.000 (sold out)
- ZZZ 093834/ Rp 1.000
- OOO 027265/ RP 2.000 (baru nemu)
- JJJ 485185/ Rp 2.000 (baru nemu)

Prefiks Berurutan
- ABC 823407/ Rp 5.000

Prefiks Bisa di baca
- KID 136666 (KIDIW)/ Rp 2.000
- DPR 147485 (DPR)/ Rp 2.000 (sold out)
- PAP 103237 (PAPI)/ Rp 1.000
- ULV 196736 (ULVI)/ Rp 1.000 (baru nemu)


Fancy Number
Radar
- FMQ 078870/ Rp 2.000
- FIL 914419/ Rp 2.000

Yg lain

- MMG 494444/ Rp 10.000 (sold out)
- ONJ 774444/ Rp 5.000
- QKT 445577/ Rp 2.000 (sold out)
- PKI 099199/ Rp 2.000
- ILL 000071/ Rp 2.000 (edisi 71 tahun indonesia merdeka :)
- WHT 123666/ Rp 1.000
- ASZ 005533/ Rp 1.000
- XRP 022440/ Rp 1.000
- VIC 150497/ Rp 2.000 (edisi Tanggal 15-04-97)(sold out)

Berminat salah satu dari Seri diatas Email ke: koinkuno0202@gmail.com - WA 082164416546 atau PIN 5A1C99C4

Wan Fathil berkata...

Saya ade rm1 no siri BA7888887...ada yg bminat x..0139336197

bayang hitam berkata...

Saya ada seringgit FE 6688776 dan FF 7799668..rm 500 ada yg berminat mesej 0136906714

Sulaiman Jossli berkata...

Saya ada RM1 no. Siri BB0887888. 0148858788

Applemie berkata...

Saya ada AA3333333 berapa boleh jual

Alan Wee SK berkata...

saya ada wang Rm10 dengan Number CM2888888 (6 biji Angka 8)
wang rm10 yg Baru. berapa offer?
0194499339. KL/Selangor

lalok Ramai berkata...

RM100 no.AZ6688666
RM10 no. CR9111111
PM jika minat: Ajak 0127350326

lalok Ramai berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
lalok Ramai berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Alan Wee SK berkata...

nilai wang berapa? whatspp 0194499339

Alan Wee SK berkata...

nilai wang berapa? whatspp 0194499339

Alan Wee SK berkata...

nilai wang berapa? whatspp 0194499339

ghadafi mohamed berkata...

Sy nk tnya. Sy ada RM5 no AA9332955. Ada harga x. Lagi 20 cen 1971. Ada harga x
Tel sy 0142651878

Haliani Rabu berkata...

saya ada RM10 AU9298888
sesiapa berminat sila email saya
haliani82@gmail.com

Jejaka77 Emir berkata...

Saya berminat beli 9899989/9799979/9699969/9599959/9499949/9399939
Note 100/50
Email saya jjkmr8@gmail.com

Jejaka77 Emir berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Jejaka77 Emir berkata...

Harga bleh bincang

vonn peter berkata...

Brapa nilai harga bgi rm1 AH777777

Umar Haqimie berkata...

salam...sya ada 1keping rm50 dgn no siri GV0044777..berminat wsap 0193411402

Umar Haqimie berkata...

salam...sya ada 1keping rm50 dgn no siri GV0044777..berminat wsap 0193411402

long longs berkata...

Saya ada rm50 nom siri GC0003000 ada yg minat wassap yer.017-6620109

long longs berkata...

Saya ada rm50 nom siri GC0003000 ada yg minat wassap yer.017-6620109

long longs berkata...

Saya ada rm50 nom siri GC0003000 ada yg minat wassap yer.017-6620109

lizabakar berkata...

Saya ada rm50 nom siri fv7777777.. berapa value bole pg..

lizabakar berkata...

Saya ada rm50 nom siri fv7777777.. berapa value bole pg..

Rezlan Suhana berkata...

saya ad duit lama rm2 no siri AJ8844840 klu berminat wsp 0173925364

Rezlan Suhana berkata...

saya ad duit lama rm2 no siri AJ8844840 klu berminat wsp 0173925364

Unknown berkata...

Boleh whatsapp sy untuk jualan 0139735914

mark steady berkata...

Boleh whatsapp sy untuk jualan 0139735914

mark steady berkata...

Whatsapp saya untuk jual 0139735914

mark steady berkata...

Whatsapp saya untuk jual 0139735914

Rungau berkata...

Assalamualaikum..tumpang tanya sahaja..saya ada menyimpan koleksi wang kertas RM1 siri ke 6 sign Tun Jaffar, last prefix with silver thread, no siri yang hujung berurutan 31 sampai 40. Adakah wang ini ada nilainya? Sekadar ingin tahu..terima kasih.

Wan Syam berkata...

saya ada rm1 DT6966696 whatapps sy 0192913932

Sabri Yie berkata...

Sy ad duit rm50 HR3210000 nk jual...wssap 01114991958/yie klu berminat

Sabri Yie berkata...

Sy ad duit rm50 HR3210000 nk jual...wssap 01114991958/yie klu berminat

Khairi27 berkata...

Saya ada note RM50 no siri radar GA7099907 dan RM1 no siri BA0201020 berminat wassap 0143051434

Catat Ulasan