Sabtu, 24 Disember 2011

Perchobaan Bokeh sekali lagi !!!

Masih berlegar legar di genre BOKEH... Diharap ada otai otai dapat membantu saya... saya choba utk mendapatkan ketajaman subjek tanpa flash. oleh kerana suasana berangin diluar rumah... saya tingkatkan shutter speed agar dapat "membeku" subjek tersebut. ISO saya set sekitar 800 kerna suasana agak mendung dan juga oleh kerana shutter speed agak tinggi menyebabkan saiz aperture yang kecil dan tak cukup pencahayaan laa pulak kan... tangan ni pulak asyik gegel... aduyai...saya dilemma kerna agak sukar nak dapat kualiti gambaq baguih..  mcm kene pakai tripod je nih... ni contoh 1st "tembakan di luar rumah" hehehehe... sila komen... sila sila... saya budak baru belajaq !


Dari segi tembakan kat makanan pula... saya choba dengan flash dan tanpa flash... masih gagal menghasilkan gambaq yang luarbiasa... cuma pakai flash ni memang "membunuh" suasana asal... Adakah boleh ngejas kekuatan flash agar tidak lah terlalu kuat ? Takpa kan tanya soklan bertubi tubi nih..hehehe... saya budak baru belajar... jika ada tips tips berguna... boleh share laa otai2 sekalian !!! 

Ni hasilnya homemade Spagetti Carbonara mem aku buat... tak sempat nak shoot banyak sbb aku lapaq dowh.... hehehehe...

3 ulasan:

sehasta mungkin berkata...

kena banyak berlatih dan belajar...he..he.. permulaan yang bagus

gedek! berkata...

spagetti tu boleh dihabiskan in a fash..! haha

HMS Admin berkata...

what ?? Uncle Gedek mai jenguk blog saya ? It's an honoured... thanks Uncle gedek... hehehehe

Catat Ulasan